МОВА І ПІСНЯ ЯК ЧИННИКИ НАЦІОНАЛЬНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ УКРАЇНЦІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/2415-7929-2024-30-2

Ключові слова:

українська пісня, тематика пісень, художньо-естетична цінність, національна самоідентифікація, державність, духовна консолідація

Анотація

У статті розкрито прагнення українців до відновлення своєї державності, значення української мови у відродженні нації. Варто зазначити, що основою будь-якого етносу є мова, яка визначаєособливістю національну ідентичність. В історії України дуже важливу роль відігравали народні пісні. На сьогодні актуальним є їх вивчення в наші часи, коли відбуваються бойові дії із загарбником, що раніше пропагував себе як «братський народ». Українська пісня дає можливість зрозуміти важливі проблеми в житті держави, поставити гострі питання щодо подальшого розвитку нашої країни. У запропонованому дослідженні розкрито роль мови і пісні в утвердженні національної ідентичності українців, зокрема в період сучасної російсько-української війни.

Для досягнення мети нашої наукової роботи необхідно вирішити наступні завдання: описати розмаїття новостворених пісень за тематикою, простежити їх спорідненість із давніми піснями; виявити їх вплив на українців різних соціальних та вікових груп; визначити художньо-естетичну цінність сучасних воєнних пісень.

У роботі з’ясовано роль української мови і пісні у відродженні самоусвідомлення сучасних українців, пересічних громадян і творчих людей, які зрозуміли свою належність до народу, що має багатовікову історію відстоювання права на власну державу, самостійний вибір майбутнього, вільного від стереотипів, на кшталт «єдиний шлях двох братніх народів». Зроблено першу спробу згрупувати частину новітніх пісень за їх тематикою, порівняти з історичними зразками пісенної спадщини попередніх поколінь, виявити їх спорідненість, що підтверджує єдність прагнень, бачення майбутнього і шляхів його побудови. У роботі розкрито роль українських артистів, громадських діячів у поширенні державної мови як складової загальної культури у зміцненні національної єдномті, переданні традицій, звичаїв, духовних цінностей, світогляду.

Застосовано такі методи, як системно-структурний, порівняльного аналізу, метод ідеографічної параметризації та діалектичний із системно-структурним підходом.

Отже, національна пісня є тим джерелом, яке надасть можливість покращити патріотичні настрої українського народу, що зробить нашу Батьківщину непереможною та незламною.

Завантаження

Опубліковано

25.04.2024

Як цитувати