ДІЯЛЬНІСТЬ ПЕРЕКЛАДАЧІВ І ЇХНЯ ФАХОВА КОМПЕТЕНТНІСТЬ
DOI:
https://doi.org/10.31891/2415-7929-2022-24-1Ключові слова:
вербальність, етноспецифіка, складова, компетенція, спілкування, переклад, ю носій комунікаціїАнотація
З усіх аспектів перекладу найважливішим є мовний аспект, як зазначає велика кількість науковців та перекладачів. Завдяки мові передається вся інформація, яка міститься в оригінальних джерелах. При перекладі фахівець акцентує свою увагу на двох мовах – іноземній та рідній. Як правило, важливим є усвідомлене знання всіх особливостей, релевантне саме для перекладу. Особливо важливим є знання таких відмінностей при перекладі як різні особливості розподілу інформації у реченні, вербальність та номінальність різних фрагментів будови мови, етноспецифіка та особливості функціонування різних мовних елементів. Потрібно також при перекладі акцентувати увагу на еквіваленти цільової мови, що відсутні у мовних явищах вихідної мови. Фахівець-перекладач звертає увагу, перш за все, на пропозиційній та іллокутивній складовій мовленнєвого акту, а саме на граматичні, лексичні, стилістичні та прагматичні особливості. Цією проблемою нашого дослідження займалися В. Арнольд, Р. Арнцт, Г. Том, Р. Бахман, Р. Вайєр та ін.
Відомим є те, що мовленнєвий акт зі своєю пропозиційною та іллокутивною структурами є, безсумнівно, головною одиницею перекладу. Потрібно завжди звертати увагу на практичне застосування, професійність, думки / аналіз експертів, загальне та мовне дослідження, різноманітні компетенції, соціальне та міжкультурне знання, а також знання з термінології та наукового менеджменту.
Зазначимо, що носіями фахової комунікації не є чітко визначені групи або об’єднання людей. Це є поєднання знань з сьогодення, научіння, навчання, післядипломної освіти. Варто згадати також і про подолання мовних та культурних бар’єрів у спілкуванні. Проте, багато проблем нині залишаються науковцями ще не достатньо вивченими.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2022 А. БИЧОК, О. БОДНАР (Автор)

Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International License.