СЕМАНТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ АНГЛІЙСЬКИХ ПАРЕМІЙ ЯК ВІДОБРАЖЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО ХАРАКТЕРУ - ГЕРАСИМЕНКО, Ольга (Current issues of linguistics and translation studies, 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз семантичних особливостей англійських паремій як відображення національного характеру англомовного суспільства. З’ясовано, що англійські паремії виконують важливу культурно-мовну функцію, акумулюючи морально-етичні, філософські, соціальні та поведінкові цінності. У дослідженні виокремлено основні семантичні типи паремій – дидактичні, філософсько-життєві, практично-порадні, соціальні, метафоричні, антитезні та іронічні – та розкрито їхню змістову й структурну специфіку. Визначено, що для англійських паремій характерні лаконізм, раціональність, прагматичність та морально-повчальний характер, що відображає ключові риси англійського національного менталітету. Отримані результати сприяють глибшому розумінню культурних особливостей англомовного світу та можуть бути використані у подальших лінгвокультурологічних і перекладознавчих дослідженнях.