ПЕРЕКЛАД НАУКОВО-ТЕХНІЧНОГО ТЕКСТУ: ГРАМАТИЧНИЙ АСПЕКТ - ВОРОБЙОВА, Лоліта (Current issues of linguistics and translation studies, 2025)
У статті розглядаються особливості граматичного аспекту в контексті науково-технічного перекладу. Зокрема використання пасивних конструкцій, різних по складності синтаксичних конструкцій та використання двох типів найпоширеніших граматичних трансформацій.  представлено на прикладі науково-технічних текстів у галузі будівництва. Обрані тексти для аналізу перекладу  характеризуються високим рівнем інформативності, містять складні логічні зв’язки та насичені будівельною термінологією, що може стати викликом для перекладача в передачі точності й вірогідності інформації, а також в  однозначному розумінні матеріалу.Зʼясовано, що пасивні конструкції, характерні для англомовних наукових текстів, а українській мові не притаманне надмірне вживання пасивних конструкцій; англійськомовному науковому тексту притаманні короткі або нескладні підрядні синтаксичні одиниці, в той час, коли переклад на українську мову характерний складнопідрядними реченнями. Також з’ясовано складність вибору оптимального граматичного еквівалента. Під час побудови граматичних структур у процесі перекладу іншомовних текстів перекладачі вдаються до трансформацій. В роботі представлено два найпоширеніші типи: перестановка та заміна. Перестановка, як граматична трансформація розглянута на прикладі зміни порядку слів, що зумовлено відмінністю англійської і української мови насамперед відсутністю в українській мові жорсткого порядку слів, як це є в англійській мові. Перестановка, як граматична трансформація розглянута на прикладі зміни роду і відмінка іменника, його переходу з однини до множини, а також заміни пасивної конструкції активною.Проведено якісний аналіз представлених граматичних перекладацьких трансформацій у науково-технічних текстах будівельної галузі.