ВЕРБАЛІЗАЦІЯ КОНЦЕПТУ УКРАЇНА В ПОЕЗІЇ Ю. М. МУШКЕТИКА - ІЛЬЇНА, О. (Current issues of linguistics and translation studies, 2021)
Статтю присвячено дослідженню мовного вираження концепту УКРАЇНА в поетичній збірці «Чорний вершник» видатного українського письменника другої половини ХХ століття Ю. М. Мушкетика. Метою дослідження постає визначити основні художньо-семантичні наповнення концепту УКРАЇНА, а також установити лінгвальні засоби, якими послуговується майстер слова при моделюванні кожного з художньо-семантичних наповнень. Задля досягнення поставленої мети було використано як загальнонаукові, так і власне лінгвістичні методи, серед яких метод семантико-стилістичного аналізу, метод компонентного аналізу, метод контекстуального аналізу, описовий метод, метод аналізу та синтезу тощо.У роботі визначено, що концепт УКРАЇНА належить до базових концептів збірки «Чорний вершник». З’ясовано, що цей концепт становлять смисли Україна – рідна країна, Україна – мати, Україна – національна ідентичність, Україна – історичне минуле. При цьому кожне із зазначених художньо-семантичних наповнень має низки специфічних засобів художньої виразності, серед яких домінантними є епітети, метафори, алюзії.