СПЕЦИФІКА «ЧОРНОГО ГУМОРУ» В РОМАНАХ Е.М. РЕМАРКА «НА ЗАХІДНОМУ ФРОНТІ БЕЗ ЗМІН» ТА «ЧОРНИЙ ОБЕЛІСК» - ЛЕВИЦЬКА, Н. (Current issues of linguistics and translation studies, 2021)
У статті аналізується гумористичний дискурс романів «На Західному фронті без змін» та «Чорний обеліск» Е. М. Ремарка, розглядаються специфічні риси «чорного гумору», аналізуються форми його вираження, досліджується функціональна роль «чорного гумору» у різних художніх ситуаціях. У статті з‘ясовується, що поняття «чорний гумор» це категорія світоглядного характеру, яка наближена до поетологічного поняття. У художній системі Е. М. Ремарка ми зустрічаємо цілий спектр форм вираження «чорного гумору»: екзистенційний регіт, тонку іронію, мудру посмішку, карикатурний сміх, сувору сатиру, колючу іронію, сумний гумор, комізм, криву скептичну посмішку.