ЕЛЕМЕНТИ ЕКСПРЕСИВНОГО СИНТАКСИСУ ЯК МАРКЕРИ НЕПОВТОРНОСТІ ОРАТОРСЬКОГО СТИЛЮ ІРИНИ ФАРІОН - КАВЧАК, І.; КОВТУН, А. (Current issues of linguistics and translation studies, 2021)
У статі з’ясовано особливості побудови синтаксичних конструкцій, що репрезентують емоційно-почуттєвий стан Ірини Фаріон під час її публічних виступів, рівень експресії, якою вона супроводжує свої думки, характер волевиявлення і ставлення до змісту сказаного. Основними виразниками її емоційно-експресивного мовлення є риторичні запитання, окличні речення і повтори, що маніфестують україноцентричну філософсько-естетичну концепцію української мовознавиці, знаної громадської діячки. Її ораторська майстерність також позначена комплексом риторичних звертань та експресивних єдностей, структури яких залежні від мовленнєвих ситуацій, художньо-естетичних, експресивно-прагматичних та лінгвістичних завдань ораторки. Саме експресивні єдності вповні відображають риторичну лінгвокреативність Ірини Фаріон.