ФРАЗЕОЛОГІЗМИ З КОМПОНЕНТОМ «ЇЖА» В АНГЛІЙСЬКІЙ ТА УКРАЇНСЬКИХ МОВАХ - УДОВІЧЕНКО, Ганна; СІНЕГІНА, Єлізавета (Current issues of linguistics and translation studies, 2025)
У статті проаналізовано фразеологізми української та англійської мов, в яких наявні компоненти «їжа». Шляхом порівняльного аналізу англійських та українських фразеологізмів з гастрономічним компонентом, зʼясовано, що обидві мови використовують різні харчові продукти для зображення власних, особливих культурно-історичних цінностей, та певних суспільних звичаїв. Були знайдені істотні відмінності в обох мовах. Також виявлено ізоморфні якості, у вигляді мовних стереотипів, і аломорфні риси в тому, як представники різних мов кодують їжу в поєднанні з повсякденним досвідом. Було встановлено, що більшість фразеологізмів в українській мові – фразеологічні зрощення (59%), в англійській мові більш поширеними є саме фразеологічні єдності (54%). Шляхом стилістично-функціональному аналізу, з’ясовано, що в англійській та українській мовах, фразеологізми з харчовим компонентом використовуються, переважно, в розмовному та художньому стилях мовлення. Спільною рисою фразеологізмів з компонентом «їжа» в контексті стилістики та функції в обох мовах можна вважати значну нестачу вигукових та вульгарних виразів, який налічує лише декілька одиниць з усього корпусу фразеологізмів.