ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ МЕТАФОРИ В ХУДОЖНЬОМУ ТЕКСТІ (НА ПРИКЛАДІ РОМАНУ С. МОЕМА «ТЕАТР») - ГЕРАСИМЕНКО, Ольга (Current issues of linguistics and translation studies, 2025)
У статті досліджено особливості функціонування метафори в художньому тексті на прикладі роману С. Моема «Театр». Авторка аналізує різні типи метафор (образні, когнітивні, номінативні), їхню роль у створенні художнього світу та передачі емоційного стану персонажів. Особливу увагу приділено стилю Моема, в якому метафора слугує інструментом іронії, емоційного впливу та індивідуалізації героїв. У роботі розглянуто також труднощі перекладу метафоричних конструкцій на українську мову та застосування лексико-граматичних трансформацій. Авторка обґрунтовує актуальність теми в межах когнітивної лінгвістики, зокрема як метафора структурує мислення та сприйняття реальності. Перспективним є подальший аналіз метафоричного стилю Моема в ширшому літературному контексті.