КОНФІГУРАЦІЯ КОМПОЗИЦІЙНОЇ СХЕМИ: «ТРАЄКТОР – ОРІЄНТИР» У КОМУНІКАТИВНІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ РЕЧЕННЯ - БОЙКО, Ю. (Current issues of linguistics and translation studies, 2020)
У статті йдеться про нові підходи до вивчення комунікативної перспективи речення з використанням операцій профілювання або фокусування. Складнопідрядне речення розглядається у функціональному аспекті як рамкова конструкція, що вибудовується у вигляді так званої «композиційної стежини», де висвітлення найбільш комунікативно значимих блоків призводить до профілювання інформації щодо головної клаузи – траєктору, за допомогою залежних клауз, як фігур мобільних, які при цьому є орієнтирами для траєктора.