ЕСТЕТИКА КОМІЧНОГО І ТРАГІЧНОГО НА ФОНІ КОНТРАСТНОСТІ В ПОВІСТІ ОЛЕНИ ЗВИЧАЙНОЇ «МИРГОРОДСЬКИЙ ЯРМАРОК» - ШВЕЦЬ, Т. (Current issues of linguistics and translation studies, 2021)
Наше дослідження увиразнює художнє зображення антигуманної політики тоталітарної системи щодо українського селянства 1932-33 років ХХ століття в повісті О.Звичайної «Миргородський ярмарок». Закцентовано на висвітленні комічного (іронія) і трагічного, внутрішнього світу літературного персонажа, психічних процесів, станів, властивостей, інтертекстуальності, «діалогу письменників» (Миколи Гоголя й Олени Звичайної), схарактеризовано поляризацію дихотомії село/місто. Виявлено, що авторка експлікує сюжетну лінію, відштовхуючись від повісті М. Гоголя «Сорочинський ярмарок», у такий спосіб увиразнивши художній хронотоп (час і простір) за сто років.