ПОВСЯКДЕННІСТЬ У РОМАНІ ВАСИЛЯ ДОБРЯНСЬКОГО«ВИБІР КАПІТАНА КОТЛЯРЕВСЬКОГО» - НОВИК, О. (Current issues of linguistics and translation studies, 2021)
У статті розглянуто роль змалювання повсякденності в художньому просторі роману Василя Добрянського «Вибір капітана Котляревського», вказано особливості поетики твору. Проведено порівняння того, як автор відтворює повсякденність історичної епохи в Європі часів Наполеона і сучасної України, оскільки події розгортаються у двох площинах. Продемонстровано авторську майстерність змалювання побуту, культури, психології героїв крізь призму їх повсякденності. Філософські міркування персонажів постають поруч зі змалюванням побутописанням героїв, портретними характеристиками. Панорамність змалювання картин повсякденності країн кінця вісімнадцятого століття досягається завдяки мотиву подорожі, під час якої змальовано героїв, культуру і побут різних народів, політичні інтриги й особисті почуття окремих людей в художньому світі роману «Вибір капітана Котляревського.