ВЕРБАЛІЗАЦІЯ КОНЦЕПТУ УКРАЇНА В ПОЕЗІЇ Ю. М. МУШКЕТИКА - ІЛЬЇНА, О. (Current issues of linguistics and translation studies, 2021)
Статтю присвячено дослідженню мовного вираження концепту УКРАЇНА в поетичній збірці «Чорний вершник» видатного українського письменника другої половини ХХ століття Ю. М. Мушкетика. Метою дослідження постає визначити основні художньо-семантичні наповнення концепту УКРАЇНА, а також установити лінгвальні засоби, якими послуговується майстер слова при моделюванні кожного з художньо-семантичних наповнень. Задля досягнення поставленої мети було використано як загальнонаукові, так і власне лінгвістичні методи, серед яких метод семантико-стилістичного аналізу, метод компонентного аналізу, метод контекстуального аналізу, описовий метод, метод аналізу та синтезу тощо. У роботі визначено, що концепт УКРАЇНА належить до базових концептів збірки «Чорний вершник». З’ясовано, що цей концепт становлять смисли Україна – рідна країна, Україна – мати, Україна – національна ідентичність, Україна – історичне минуле. При цьому кожне із зазначених художньо-семантичних наповнень має низки специфічних засобів художньої виразності, серед яких домінантними є епітети, метафори, алюзії.