СТАНОВЛЕННЯ Й РОЗВИТОК ТЕРМІНОНАЙМЕНУВАНЬ «ЛЕКСИЧНА І СИНТАКСИЧНА ДЕРИВАЦІЯ» В УКРАЇНСЬКОМУ СЛОВОТВОРІ - ДЕНИСОВЕЦЬ, І. (Current issues of linguistics and translation studies, 2021)
У статті проаналізовано етапи розвитку змісту понять «лексична і синтаксична деривація» у традиційних і новітніх дослідженнях з українського словотвору. Визначено особливості витлумачення лексичної і синтаксичної деривації в концепції польського лінгвіста Є. Куриловича, який описував лексичну деривацію як зміну лексичного значення похідного слова щодо твірного за незмінності їхньої первинної синтаксичної функції, а синтаксичну деривацію – як процес утворення деривата з новою синтаксичною функцією в межах того самого лексичного значення. Охарактеризовано новітній функційний підхід до потрактування синтаксичної деривації в українському мовознавстві.