МАГІЯ ТА РЕЛІГІЯ У РОМАНІ ІБІ ЗОБОЙ “АМЕРИКАНСЬКА ВУЛИЦЯ” - ЧЕРНИШОВА, С. (Current issues of linguistics and translation studies, 2021)
У статті проаналізовано роман гаїтянсько-американської письменниці Ібі Зобой. У дослідженні наголошено, що релігійні вірування та практики становлять один із стержнів як колективної, так й індивідуальної самості чужинців, від якого вони зрідка відмовляються. Загалом у ситуації перебування на чужині релігія набуває нового сенсу для людини, адже через релігійний словник вона вербалізує свої страхи, переживання, пояснює негаразди та отримує певну розраду. У романі “Американська вулиця” магічні та релігійні елементи відіграють важливу роль. Так, практики вуду, які використовує головна оповідачка, допомагають їй вижити в чужому світі, не втратити інтуїтивного зв’язку з реальністю і, зрештою, вберегтися від втрати самості як такої. Крім того, магічні елементи увиразнюють особливості світогляду та світовідчуття гаїтянців. Наративна техніка магічного реалізму дає змогу охопити значні історичні періоди через мікроісторію будинку.