ВНЕСОК УРІЕЛЯ BAЙНPAЙXА У ДОСЛІДЖЕННЯ МІЖМОВНОЇ ІНТЕРФЕРЕНЦІЇ - ГЛУШКОВЕЦЬКА, Н. (Current issues of linguistics and translation studies, 2021)
У статті зроблено спробу розкрити внесок знаного американського вченого-мовознавця Уріеля Вайнрайха у дослідження актуальної лінгвістичної проблеми – міжмовної інтерференції. Після виходу у 1953 р. його праці «Мовні контакти» в лінгвістиці утверджується не лише дефініція власне мовного контакту, а й поняття інтерференції, яке сприймається більшістю мовознавців. Дослідник виділив дві стадії інтерференції: відхилення у мові білінгва від норми нерідної мови та відхилення, які після частого вживання стають звичайними загальноприйнятими у мові білінгва. Виокремив інтерференцію у мові та інтерференцію в мовленні. Лінгвіст ретельно простежив прояви інтерференції на фонетичному, лексичному та граматичному мовних рівнях та встановив залежність випадків інтерференції від соціокультурних умов мовної взаємодії.