ЕВОЛЮЦІЯ МІФОЛОГЕМ В АМЕРИКАНСЬКОМУ СУДОВОМУ ДИСКУРСІ - ЗАЙЦЕВА, М. (Current issues of linguistics and translation studies, 2021)
У статті розглянуто поняття «міфологема». Звернено увагу на еволюцію міфологем в англомовному судовому дискурсі (на приклади судових процесів США). Аналіз проведено на автентичному матеріалі американських судових процесів, які відбувалися в 1894, 1921 та 1969-1970 роках. Виявлено спільні та відмінні ознаки міфологем в американському судовому дискурсі минулого та сучасного. Схожість полягає в використанні майже тотожних схем вербальної міфологізації підсудних в промовах адвокатів, хоча «ланки» цієї схеми потрактовано по-іншому в сучасному судовому дискурсі. Очевидними ознаками, яка відрізняють міфологеми минулого від сучасних, є їхня аксіологізація та уникнення одностороннього підходу до оцінювання особистості підсудного, його вчинку.