АНАЛІЗ МОЖЛИВОСТЕЙ ЗАСТОСУВАННЯ ГРАФІЧНИХ ОРГАНАЙЗЕРІВ У ВИКЛАДАННІ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ - ЦИМБАЛ, С.; СКРИПНИК, Н. (Current issues of linguistics and translation studies, 2022)
У статті висвітлено методичний потенціал використання графічних органайзерів як сучасної технології візуалізації для презентація та структурування інформації у навчальному процесі з іноземної мови у закладах вищої освіти. Проаналізовано підходи вітчизняних та закордонних освітян до застосування таких органайзерів у процесі викладання навчальних дисциплін взагалі та щодо певних аспектів викладання іноземних мов зокрема. Метою статті є узагальнення досвіду використання графічних органайзерів та аналіз можливостей їх застосування у навчанні іноземної мови у закладах вищої освіти. Виявлено й узагальнено можливості використання графічних органайзерів у навчальному процесі з іноземної мови. До них належать: легкість створення, редагування та перевірки; можливість використання багаторазово; для індивідуальної, парної та групової роботи; використання у будь-якому форматі навчання; використання у різних аспектах викладання; для студентів будь-якого рівня володіння мовою; усунення мовного бар’єру; застосування дослідницького підходу у навчанні і розвитку мислення; можливість цілісно розглянути тему заняття; можливість перетворити великий обсяг інформації на структуроване, легке для сприйняття графічне зображення. Наведено найпоширеніші форми для використання у викладанні іноземної мови (ієрархічні, циклічні, послідовні, концептуальні, порівняння і зіставлення, органайзери даних) та їх приклади. Розглянуто етапи впровадження графічних органайзерів у навчальний процес з іноземної мови. Зазначено форми представлення графічних органайзерів та ресурси для їх створення. Виявлено великий потенціал використання графічних органайзерів в навчальному процесі з іноземної мови та необхідність подальших досліджень щодо застосування їх певних типів у різних аспектах викладання іноземної мови у вищих навчальних закладах.