ФРАЗЕОЛОГІЗМИ З КОМПОНЕНТОМ «ЇЖА» В АНГЛІЙСЬКІЙ ТА УКРАЇНСЬКИХ МОВАХ

Автор(и)

  • Ганна УДОВІЧЕНКО Навчально-науковий інститут економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського Криворізького національного університету Автор https://orcid.org/0000-0002-3915-4854
  • Єлізавета СІНЕГІНА Навчально-науковий інститут економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського Криворізького національного університету Автор

DOI:

https://doi.org/10.31891/2415-7929-2025-35-13

Ключові слова:

фразеологізм, компонент «їжа», густаторний компонент, структурно-семантичний аналіз, порівняльний аналіз

Анотація

У статті проаналізовано фразеологізми української та англійської мов, в яких наявні компоненти «їжа».

Шляхом порівняльного аналізу англійських та українських фразеологізмів з гастрономічним компонентом, зʼясовано, що обидві мови використовують різні харчові продукти для зображення власних, особливих культурно-історичних цінностей, та певних суспільних звичаїв. Були знайдені істотні відмінності в обох мовах. Також виявлено ізоморфні якості, у вигляді мовних стереотипів, і аломорфні риси в тому, як представники різних мов кодують їжу в поєднанні з повсякденним досвідом.

Було встановлено, що більшість фразеологізмів в українській мові – фразеологічні зрощення (59%), в англійській мові більш поширеними є саме фразеологічні єдності (54%).

Шляхом стилістично-функціональному аналізу, з’ясовано, що в англійській та українській мовах, фразеологізми з харчовим компонентом використовуються, переважно, в розмовному та художньому стилях мовлення. Спільною рисою фразеологізмів з компонентом «їжа» в контексті стилістики та функції в обох мовах можна вважати значну нестачу вигукових та вульгарних виразів, який налічує лише декілька одиниць з усього корпусу фразеологізмів.

Завантаження

Опубліковано

16.10.2025

Як цитувати

УДОВІЧЕНКО, Г., & СІНЕГІНА, Є. (2025). ФРАЗЕОЛОГІЗМИ З КОМПОНЕНТОМ «ЇЖА» В АНГЛІЙСЬКІЙ ТА УКРАЇНСЬКИХ МОВАХ. Current Issues of Linguistics and Translation Studies, 35, 73-79. https://doi.org/10.31891/2415-7929-2025-35-13